Eerst feitenonderzoek en dan pas oordelen

Eerst onderzoek naar de feiten en zaken van alle kanten bekijken, dan pas oordelen Dat is waar we als VVD Eijsden-Margraten voor staan.

 

Integer gedrag reikt verder dan geen wetten overtreden en betekent het houden aan waarden en normen, eerlijk, dienstbaar en betrouwbaar. Vooraf met moddergooien of vingers wijzen daar doen we niet aan mee: conclusies trekken op basis van feiten en daar publiekelijk verantwoording over afleggen is waar we voor staan. Alle vragen willen we aan de orde krijgen. Schoonschip maken maar ook de bestuurscultuur zal object van onderzoek moeten zijn. 

Precies dat is onze inzet geweest bij het – langverwachte – raadsdebat en precies dat is ook door de voltallige raad besloten. Nu ruimte maken voor een zorgvuldig proces waarin een diepgaand en onafhankelijk onderzoek plaatsvindt vormt de centrale opdracht waar we vol aan willen meewerken.

Zonder volledig te zijn noemen we als voorbeelden Bibihuis, Ambachtsschool Heerdeberg, Camion in Hoenderstraat, de Bukel, verkoop van gemeentelijk vastgoed of grondposities.

Centrale vraag bij deze en dergelijke onderwerpen is: hoe beheersen we onze integriteitscodes, zowel de formele, maar belangrijker zeker ook de informele. Op basis van de resultaten van dit onderzoek – meewegende wat uit andere onderzoeken komt – geven we een oordeel over de bestuurders.

Vraagtekens over integer handelen door de gemeente? Geef ze door.

 

Jan Weling (jweling@ziggo.nl) Ger Willems (ger.willems@planet.nl)