Open brief aan Gouverneur Remkes

Aan de waarnemend Commissaris van de Koning in Limburg

De heer J.W. Remkes

Gouvernement aan de Maas Maastricht

P/A Postbus 5700

6202 MA Maastricht

Open Brief


Noorbeek, 21 april 2021

Geachte heer Remkes,

Allereerst wil ik u veel succes wensen met de ingewikkelde taak die op uw schouders is gelegd: Limburg een gezond bestuur geven dat met respect voor de democratische waarden haar werk doet. Dat is ongetwijfeld een klus die uw tijd vrijwel volledig opslokt. Toch kan ik niet anders dan mij tot u wenden, omdat ik werkelijk niet zou weten waar ik terecht kan.

Ik wil eigenlijk aangifte (ik weet geen beter woord) doen van misbruik van de democratie door het college en de gemeenteraad van onze gemeente Eijsden-Margraten. Wellicht bent u gisteravond in de gelegenheid geweest om de raadsvergadering te volgen waarin onze burgemeester zijn functie neerlegde. In zijn afscheidsrede sprak hij over een debat dat niet goed zou zijn voor de raad. Daarmee wekte hij bij u misschien de indruk dat deze raad een goed functionerend orgaan is waarin weloverwogen met elkaar gesproken wordt en gewogen besluiten genomen worden. U heeft dan gisteren ook kunnen zien dat dit niet het geval is.

We hebben een massieve coalitie die bestaat uit een dominant CDA en een volgende lokale partij. Een grote coalitie hoeft geen belemmering te zijn voor een fatsoenlijk democratisch proces als zij haar verantwoordelijkheid neemt en zorgvuldig dat democratisch proces bewaakt. Deze coalitie doet dat niet. Zij isoleert en kleineert de oppositie en positioneert zichzelf als superieur en onaantastbaar. De arrogantie gaat zover dat zij zelfs de moeite niet nemen om zich voor te bereiden op een vergadering. Ze nemen hun besluit van tevoren en gaan nooit inhoudelijk in op de argumenten van de oppositie, waardoor deze net zo goed niet aan de vergaderingen kan deelnemen.

Door deze houding is het college vrij om te handelen zoals het wil. Door een gegarandeerde en klakkeloze meerderheid in de raad kan zij alles doen wat in haar hoofd opkomt, omdat zij verzekerd is van een raadsbesluit dat eventueel laakbaar handelen democratisch onderbouwd maakt: ‘Uw raad heeft besloten.’ Mocht er dan iets aan het licht komen dat niet deugt dan wast de betreffende wethouder zijn handen in onschuld. Wanneer u zich gaat verdiepen in dat college zult u ontdekken dat twee wethouders al ruim twintig jaar die positie bekleden en een derde al meer dan een halve eeuw meedraait in de lokale politiek van deze gemeente. Tel daar nog bij op dat de meeste CDA-raadsleden ook al vele termijnen op hun zetel zitten. Zoveel dienstjaren op dezelfde post is niet gezond en een risico voor onfrisse politieke praktijken. Inmiddels hebben wij een hele lijst dossiers, opgebouwd uit eigen ervaring en aangedragen door inwoners uit alle hoeken van de gemeente, waarbij grote twijfels over integer handelen bestaan.

Burgemeester Akkermans is niet bij machte geweest dat tij te keren. Ik kan u verzekeren dat hij dat wel geprobeerd heeft, maar hij was niet sterk genoeg. De door de wol geverfde wethouders hebben dankbaar gebruik gemaakt van zijn neiging om de lieve vrede te bewaren, en wellicht ook van het trauma dat hij overgehouden heeft aan de zogenoemde Sinterklaasaffaire in Echt-Susteren.

Daarbij worden deze wethouders gesteund door een gemeenteraad die gegarandeerd voorkomt dat er een extern en onafhankelijk onderzoek komt naar het reilen en zeilen van deze gemeente en eventuele belangenverstrengeling boven water haalt. Zoals het college de burgemeester zo’n onderzoek door de neus boorde zo zal de coalitie dat bij de oppositie doen.

Wij voelen ons op dit moment machteloos en daarom wend ik mij tot u. Iemand moet in actie komen en deze beerput opentrekken. Alleen dan heeft de nieuwe raadsperiode een kans op een frisse start en krijgen de inwoners van onze gemeente het open en eerlijk bestuur waar ze recht op hebben.

Met de meeste hoogachting Hanneke Koene Fractievoorzitter GroenLinks Eijsden-Margraten

Mede namens Jan Weling – VVD Ger Willems - VVD Maria Janssen-Rutten – Fractie Janssen-Rutten Wiel Blezer – PvdA Franklin Boon – D66