Fractienieuws november 2019

Fractienieuws VVD

 

Tijdens het begrotingsdebat is ingebracht dat we ons als kleine oppositiepartij niet gehoord weten in de Gemeenteraad. Op basis van de in het Raadsprogramma gemaakte afspraken heeft de VVD zich vol ingezet om gezamenlijk met de andere raadsleden de grote dossiers op te pakken. Bij besluitvorming in de gemeenteraad bleek echter met regelmaat dat de coalitiepartijen uiteindelijk steeds weer voor de eigen inzet kozen en de kanttekeningen van ondermeer de VVD terzijde schoven. Daarom kozen we ervoor om het lidmaatschap in de diverse werkgroepen stop te zetten als statement naar de collega-raadsleden en het college - een statement - als signaal dat dit zo niet verder kan. Democratie betekent dat er met respect voor elkaars opvattingen gezocht wordt naar datgene wat het beste het algemeen belang dient. Rekening houden met minderheidsstandpunten hoort daar bij. Om dat kracht bij te zetten hebben de voltallige oppositiepartijen zich teruggetrokken uit het debat en zijn ze pas teruggekeerd bij het stemmen. Van te voren was al aangegeven dat de stemverhoudingen als steeds 16 (coalitie) tegen 5 (oppositie): dat blijkt ook achteraf de uitslag. De lezer begrijpt dat ...

Zorgen hebben we over de gevolgen van de sluiting van de jeugdgevangenis en het gebied Keerderberg.

Natuurlijk zijn in dit loodzware en majeure dossier voor onze jongeren die het aangaat, maar zeker ook voor de ca. 120 medewerkers die op straat komen te staan. De regering heeft hierin anders besloten dan waar wij voor zouden kiezen: helaas! Zij zijn verantwoordelijk voor de jeugddetentie niet wij. Onze rol is het wel oog te hebben en houden voor de gevolgen voor jongeren en de medewerkers: dat betekent in onze ogen dat je dat dan ook laat zien en aanwezig bent op die momenten! De behandeling in de Tweede Kamer eind september was zo’n moment. Wij als VVD Eijsden-Margraten waren er, hebben met de mensen gesproken en laten zien dat we ondanks het onmogelijke toch voor hen blijven opkomen. De afwezigheid van de bij dit dossier betrokken collegeleden voelt dan ook niet goed.

Bovendien: de sluiting van de technische school bij de Keerderberg maakt de kaalslag in dat gebied kompleet.

Een VVD-voorstel om de bezuinigingen op het sociale domein Traject, Mantelzorg, Steunpunt Mantelzorg en MEE terug te draaien is weggestemd. Juist deze bezuinigingen raken de inwoners direct: van vrijwilligers wordt steeds meer gevraagd en ouderen hebben in toenemende mate steeds meer behoefte aan ondersteuning.

 

Jan Weling (jweling@ziggo.nl); Ger Willems (gerwillems@planet.nl)