Koolzwarte coronacrisis

Koolzwarte coronacrisis

Uit verbijstering en woede die voortkomt uit het feit dat de besmettingen medio september sterk oplopen en mis- en desinformatie over corona en gekenmerkt door ongenuanceerd zwart-wit denken op een hoge anti-establishment toon, deel ik graag mijn persoonlijke (covid-19) relaas.

‘Die ochtend begin april glipte me de grip op mezelf en mijn omgeving in hoog tempo binnen een uur volkomen uit de vingers. Wakker worden uit een diepe slaap, merken dat koorts bezit neemt van je lijf gepaard aan steeds meer verwarring in je hoofd. Met de paasnummers van Grueles – onze heemkundevereniging – naar de post – en weer thuis (heb ik met de auto gereden?) in volkomen paniek een seintje naar de huisarts. De deurbel met de dokter en plots zonder besef in het ziekenhuis: een stoel en dan een bed met lieve en bezorgde gezichten ‘we gaan goed voor je zorgen …’. Prikken, slangetjes, apparaten, zuurstof en zacht sussende woorden en gebaren. Is dit een definitief afscheid(!) gaat door je lijf en je hoofd.  Blinde paniek. En dan niets meer, behalve hoge koorts en nachtmerries: drijfnat. Omringd door geconcentreerde zorgmensen dik ingepakt in astronautenpakken. Eenzaamheid.

Na vier dagen wakker worden: de koorts blijkt te zakken. Het is Pasen: godlof! Ik herken stemmen. Ongeloof: ‘Je bent heel erg ziek geweest’, ‘een dubbeltje op zijn kant’, ‘huilen is goed voor je’, ‘probeer wat te eten’. Geleidelijk worden apparaten losgekoppeld: je lichaam en je hoofd beginnen weer van jezelf te worden. Tegelijkertijd opgelucht en uitgeput: broodmager. Na tien dagen naar huis bij je geliefden: thuis.

Honderden lieve wensen: bloemen, kaartjes, apps, mails, telefoontjes, gesprekjes. Langzaam begint door te schemeren wat er in de wereld, je directe omgeving en met jezelf aan de hand is. Eerst twee weken volstrekte en terechte quarantaine. Korte stappen in de steeds meer ontluikende lente: bloemen, het Savelsbos. Een ontdekkingsreis: covid-19 heeft knalhard op de reset-knop gedrukt. Lange dagen, trage weken, stille maanden: doodmoe. ‘Je doet het goed, we zien niets vreemds meer, de bloedwaarden geven geen reden tot ongerustheid’. Wakker worden in het besef dat we in een geweldig land leven, waar zo voor elkaar wordt gezorgd. Werken aan geleidelijk fysiek herstel met ook ‘Limburg in beweging’ met kleine stapjes. Maar zeker ook zorgvuldige geestelijke begeleiding: ‘goed kijken naar je diepe paniek in die koolzwarte en loodzware tijd’. Ik heb het overleefd...’

Het vertrouwen in de inzichten vanuit de wetenschap en democratische instellingen wordt door samenzweringsgeloof, het bewust verspreiden van verkeerde informatie en populisme ondermijnd. Het is me een lief ding en de hoogste tijd dat de steeds weer en meer opduikende coalitie van klimaatontkenners, samenzweringsgoeroes, 5G-afzweerders, antivaccinatie-propagandisten en radicaal rechtse en linkse activisten een halt wordt toegeroepen. We moeten allemaal ons eigen gezonde boerenverstand blijven gebruiken in de huidige situatie en vooral ook onze eigen verantwoordelijkheid blijven nemen in het naleven van de maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen. We hebben afgelopen half jaar laten zien hoe goed we dit samen kunnen. Dit doen we ter bescherming van onze eigen gezondheid én die van anderen. Want een besmetting, dat gun ik echt niemand.